Păţăşti! sau O revoluţie de hipsteri (partea a doua)

CITIŢI ŞI: Păţăşti! sau O revoluţie de hipsteri (prima parte)

Începuturile mişcării eurasianiste (dughiniste) a lui Călin Dăscălescu în România trebuie căutate în anii 2008-2009, când în aer plutea criza economică, dar guvernarea Traian Băsescu-PDL încă nu îşi arătase pe deplin monstruozitatea.

În vremea aceea, Dăscălescu îşi făcea blog şi cont pe Facebook şi lua legătura cu diverşi oameni din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Chişinău şi Craiova, găsiţi din link în link şi din comentariu în comentariu. Unii mai golani, alţii mai elitişti, unii mai propagandişti, alţii mai teoreticieni, unii mai destrăbălaţi, alţii mai duşi la biserică, ei cu toţii (mai puţin Dăscălescu) aveau vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani şi erau uniţi prin lecturile din zona Eminescu (jurnalistul)-Codreanu-Eliade-Guénon-Evola-Rudolf Steiner-Carl Schmidt şi prin hormonii care urlau a schimbare. Mai devreme sau mai târziu, toţi aceşti ciraci aveau să treacă prin apartamentul lui Călin, să se îmbete turtă cu whiskey şi pălincă, să adoarmă pe canapeaua omului şi să fie filmaţi, în tot radicalismul lor, cu o cameră prost camuflată într-o ascuţitoare. „Că nu se ştie când îşi uită originile revoluţionare”, comenta Călin Dăscălescu în faţa prietenei din acea perioadă. În astfel de seri s-a coagulat „revoluţia conservatoare nuclear-ortodoxă, pentru că – da, oameni buni – ortodoxia trebuie apărată chiar şi cu arme nucleare”, explica Dăscălescu, provocând o izbucnire de toasturi cu cocktailuri black russian şi white russian preparate de el.

Anii depresiunii (2009-2011) au adus maxima coeziune printre dughiniştii români, care, însă, urma să scadă din 2012, când situaţia din ţară începea să se dezgheţe, iar impulsurile revoluţionare înotau din greu prin tot mai mari chimuri gastrice. În plus, învăţăceii începeau să se însoare, să aibă copii… Mişcarea deja se confrunta cu o adevărată criză de legitimitate în anii 2014-2016, când războiul din estul Ucrainei zdruncina zdravăn imaginea Rusiei ca protectoare a ortodoxiei.

Anul de cotitură a fost 2017, când, afară, războiul din Donbas dădea tot mai multe semne că va rămâne un conflict îngheţat, iar în România guvernul instalat în 2016 făcea paşi repezi de la scârbă la ură populară, chiar şi în rândurile celor care, în 2014, „îşi luaseră ţara înapoi”.

Mană cerească pentru dughinişti! Rusia îşi revenise, în mare parte, din criza rublei, jucând feroce pe pieţele externe şi exportându-şi sălbatic industria poluantă în ţările Lumii a Treia. Aceeaşi Rusie începea acum să trimită bani în România grupării ce gravita în jurul lui Călin Dăscălescu. Aşa că (re)apăreau ba o editură, ba un site de ştiri, ba un ziar, ba un radio, ba o televiziune… Lumea începea să fie bombardată cu ştiri apocaliptice despre clasa politică post-decembristă. Câte un cirac de-ai lui Dăscălescu devenea redactor-şef ori chiar director de presă, dar consemnul era sever: nu se afişează nimeni luxos! Însuşi Călin rămăsese acelaşi biet patron de SRL-uri şi era citat mai mult ca „surse din piaţă”, ca „voci din mediul de afaceri” decât cu nume şi prenume.

Totuşi, în anii 2013-2016, micul întreprinzător a făcut repede o facultate de economie la o universitate privată, s-a angajat imediat la o catedră de acolo, apoi să te ţii titulaturi în mass media: „profesorul” în sus, „profesorul” în jos, „analistul economic”, „antreprenorul”, „omul de afaceri”… Lui, care, la vremea potrivită, făcuse Filosofia la stat, dar nu se obosise să-şi ia licenţa, fiind mai ocupat să organizeze bătăi între diverse găşti, ca să-şi dea seama cine este dispus să îşi verse sângele pentru cauză.

Reclame

Un gând despre „Păţăşti! sau O revoluţie de hipsteri (partea a doua)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s