Gânduri rele

Umbra uşilor compartimentului glisa, blajină, pe pereţii lui când trenul lua curbele. Afară, soarele băltea în şine ca o lămâie cu zeama lăsată pe două lame. Manuela privea către marginea tavanului, unde ghiozdanul şi sacoşa stăteau în picioare, ţepene ca două santinele în faţa unui hangar, de exemplu. Asfinţitul miezului de aprilie o făcea complice, prin picoteală, cu focurile ce ardeau mocnit pe ogoare, deasupra cărora răcoarea amurgului le promitea răceala fierului de plug, ca o acadea pentru un copil care a stat cuminte la dentist.

Studenta cea blondă şi hiperactivă se întorcea de la Deva. Se sfârşea vacanţa de Paşti, începea din nou facultatea, cu disecţii, cu vrafuri de teorie, dar şi cu practica prin spitale… N-avea fata vreme să se plictisească.

Umbrele stâlpilor pe nesimţite se făceau mai neclare, tot mai neclare, din ce în ce mai neclare… până când obosiră şi se puseră una lângă alta, agăţând mantia de Batman a amurgului jur-împrejurul compartimentului. Seara curgea peste tren ca magiunul peste marginile lingurii. În compartiment, curgea pasta pixului peste careurile de sudoku, deasupra cărora două timpane primeau muzica formaţiei Jeg Tzappeshlitz din perioada când se numea Deltamistic cum primesc două torturi frişca din două tuburi strânse de mâinile inspiraţiei, blânde dar sigure, precum mâinile Mirei în timp ce mânuiau bisturiul. „Chiar — Mira. Ce-o fi având de s-o măritat din facultate? O ardea pământul sub tălpi? Îi era că-mpleteşte cosiţă albă pe vatră? Şi cu cine? Tocmai cu escrocu-ăla de negustor care umblă rupt în coate şi cică face economie. Strânge bani, strânge… pe dracu’ să-l ia. Bani, bani, bani… de parcă s-ar îngropa cu ei. Şi s-a mutat la ei căpuşa — auzi, cică doar până la licenţă, că i-a aranjat el un loc de rezident la Bucureşti, la Spitalul Universitar… Bine-ar fi să fie-aşa, că, de nu, jar mănâncă! Eu cu mâna mea îi pun perna pe faţă-n somn… Auzi la el! Mira, săraca, un an întreg o stat şi l-o aşteptat, o dat din colţ în colţ… iar el o tot ducea cu zăhărelu’: că vin, că stai liniştită, că pentru tine strâng bani, să te văd aci, ‘n Bucureşti, la Universitar, că-n Cluj ce să faci? Să te spânzuri de boaşe — aia să faci! Mira ca Mira, hai, mai înţeleg — n-are nici 25 de ani —, da’ părinţii ei? Oameni, vorb-aia, cu păru’ alb. Corneliu, c-a bătut atâta lume-n lung şi-n lat ş-a văzut şi de-aia, şi de-aia, şi de-aia… Laura! Laura, care, la-nceput, ca pe spion şedea cu ochii pe el… Ce le-o fi dat, Doamne, de i-o drogat în halu-ăsta? Parcă să zic că-n anu-ăla cât s-o-ntors şocâtele-n Bucureşti, parcă-parcă le-o mai venit doctorilor mintea la cap ş-or început să întrevadă ce poamă de om le-o pchicat la drum de sară… da’ cum o trecut anu’, s-o-ntors şi guzganu’… ş-apăi, să mi te ţii: hi-hi-hi, ho-ho-ho, vai, Mira, vai, doamna doctor, vai, domnu’ doctor, ce bine-arătaţi, de parcă nici n-ar fi trecut un an… şi, dup-aia, tabachere pline cu havane de la mama lor, din Cuba… un tensiometru de ultimul răcnet pentru el, un teanc de reviste dermato pentru ea tocmai de la Vichy… cum să rezişti? Ş-amu’, stă olteanu-n casa Cepta? Stă, c-altminteri face varice… Ooof,  Mira, Mira… Cum nu ştii tu să-ţi alegi prietenii…”

Tonul de SMS flutură paşnic prin aer ca fila unui roman de familie. Era Mira:

„Venim să te luăm de la gară. Ai camera de mult pregătită.”

Doi ani mai târziu, în 2025, deja absolventă şi stând cu chirie în Cluj-Napoca, în ciuda insistenţelor amabile ale soţilor Cepta de a rămâne cu ei, Manuela făcea acelaşi drum, cu gânduri ceva mai bune faţă de impresar, care o ajutase pe Veta să se angajeze la Spitalul Universitar din Bucureşti, dar păstrându-i olteanului porţia de suspiciune ce n-avea să piară pe de-a-ntregul nici măcar după nunta ei cu bassistul. Tonul de SMS din partea Mirei avea să se zbată prin aer ca o şindrilă smulsă de vânt:

„Plecăm mâine la Timişoara. O murit soprana.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s